Juhannus Raumában ( a Szent Iván Éj finnül)

    Azt nem tudom, hogy a Juhannus-e a legnagyobb ünnep Finnországban, de hogy a legjobban várt, az biztos. Ami nem is csoda a hosszú és sötét tél után. Már egy hónappal Juhannus előtt szinte csak ez a beszédtéma, hogy -Mit csináltok Juhannuskor?
Mit-mit?! Mindenki megy a mökkibe (hétvégiház). Majdnem mindenkinek van mökkije, de ha nincs, akkor valamelyik ismerősének van.Tengerparti vagy tóparti mökkik ezek, hogy a szauna utáni csobbanáskor a lehető legnagyobb eséllyel álljon le a szíved. Mert hát hiába járunk Június vége felé a víz csak 14 fokos. Az igaz, hogy 30 éve ez volt a leghidegebb Juhannus (Helsinkiben csak 6 fok volt, haha), de akkor is...
Ebben az időszakban fulladnak meg a legtöbben. No, nem feltétlenül a hideg víz az egyetlen oka ennek .... ;)



Mi a barátainknál  Raumában töltöttük a Juhannust. Ott már várta Pucit a szépséges japán csaja. Hatalmas hancúrozás vette kezdetét ami három napig tartott. Bár egy hiperaktív pumival nem tudja tartani a tempót senki!


Ilyenkor mindenki grillezik. Á nem is, itt mindenki, mindig grillezik. Halat, kolbászt, húsokat. Egy kis erdei séta alkalmával is biztos előkerül a táskából egy csomag kolbász, virsli és már sül is.



Országszerte nagyon nagy máglyákat gyújtanak mindenfelé. Biztos volt a mi környékünkön is valahol, de mi az otthoni máglyázást választottuk, mint ahogy az összes szomszédunk is. Az egyiknek majdnem sikerült is felgyújtania a környéket. Hajnali egykor, de még világosban mentünk lefeküdni egy tűzoltóautó villogó lámpájától kísérve. Vagy valami ilyesmi rémlik... :)


 
 Persze a mi házigazdáinknak is van hétvégi házuk. Azt mondjuk nem igazán értettem, hogy nekik minek, hiszen már eleve olyan helyen laknak, hogy az minden mökkis igényt is kielégít. De így legalább hajókázhattunk is. Puccosnak egyébként is szoknia kellett a hajózást, mert amíg Magyarországon leszek ő egy 1 hetes hajókirándulásra megy.(kicsit irigykedek is) Nagyon élvezte a  tengerészesdit és a narancssárga mentőmellény is jól áll neki.



Ha igazán valami finnes dologban szeretnél részt venni akkor ezt az időpontot tudom ajánlani utazásra. Ha nem fagysz meg, nem fulladsz meg és nem kapsz alkoholmérgezést nagyon fogod élvezni! Mi élveztük! :)




Comments

Popular posts from this blog

Pennun soiaalistaminen

Pumi trimmaus

New litter